Spomini na poletje in na dekanijsko romanje v koprsko stolnico v svetem letu božjega usmiljenja

27. avgust je bil tisti dan, ko smo verniki naše dekanije s tremi avtobusi poromali v koprsko stolnico, ki je mater cerkva v naši škofiji. Pred stolnico Marije Vnebovzete nas je pozdravil župnik g. Primož Krečič in nam zaželel bogate duhovne sadove ob srečanju z Usmiljenim Očetom. Nato smo ob navzočnosti škofa in naših duhovnikov stopili skozi sveta vrata božjega usmiljenja.  G. škof nas je spomnil, da ta vrata predstavljajo Jezusa. V Janezovem evangeliju je zapisano: Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil: hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Sledila je sveta maša. Pri pridigi je g. škof povedal, da ko stopimo v cerkev vstopimo v Jezusovo šolo, delavnico in Jezusov dom.

  • Jezusova šola – že v Stari  zavezi piše: Poslušal Izrael….Te besede, ki ti jih danes zapovedujem, naj bodo v tvojem srcu. Poslušanje božje besede.
  • Delavnica – ko besede, ki jih slišimo živimo v vsakdanjem življenju. Telesna in duhovna dela usmiljenja.
  • Jezusov dom – ko nas Jezus zbere okrog svoje mize in nas nahrani s svojim telesom.

Ob koncu maše se je naš župnik zahvalil g. škofu, da je obhajal evharistijo z nami in za nas. Zaključil pa je z mislijo, da smo pripotovali iz krajev kjer izvira Soča. Izvir je čist, bister……Domov odhajamo tudi od izvira –duhovnega izvira naše škofije. In ta izvir je tudi bister, čist, milosti poln..

Popoldanski čas smo preživeli ob ogledu nekaterih znamenitosti Kopra. Ga .Mira Ličen Krpotić – slikarka in restavratorka, ki živi in dela v Piranu, je bila naša vodička. Predstavila nam je koprsko stolnico, krstilnico ob njej, cerkev sv. Bassa, sv. Nikolaja, sv. Ane – njihovo zgodovino in  slikarske in arhitekturne dragocenostmi, ki so v njih.

Nadja Blažej

foto: Tatjana Melink