Blagoslov obnovljene kapelice na Prapetnem

V nedeljo, 29. maja, na dan, ko so se po številnih cerkvah odvijale procesije v čast Svetemu Rešnjemu telesu, smo imeli na Prapetnem blagoslov obnovljene kapelice. O tej kapelici zgodovinski viri ne pričujejo prav veliko. V glasilu iz župnijskega arhiva je zapisano: "Stoji sredi vasi nad klesanim kamnitim koritom, v katerega izpod kapelice priteka voda. Je manjša, zidana z zgoraj odprto nišo, v kateri visi razpelo. Verjetno je bila niša nekoč poslikana s freskami. Danes je njena steršica cementna, štirikrilna, vrh nje pa stoji preprost, železen križ. Korito ima na čelni strani v levem kotu imeni Andrej Kavčič in Blaž Kavčič. Poleg je vklesana letnica 1863. Verjetno je tudi kapelica iz istega časa. Pred leti so vaščani kapelico popravili."

Iz ustnih virov, še živečih starejših vaščanov, smo izvedeli, da je bilo to znamenje sezidano z namenom, da bo vas obvarovana ognja, saj je bila takrat večina streh še slamnatih. Prav tako nam vaščani povedo, da so bili zaradi zanemarjanja kapelice okarani s strani župnika Antona Štrancarja. Kapelica je tako bila nazadnje obnovljena leta 1978. V vseh teh letih jo je zob časa ponovno načel in med nami so se začele pojavljati želje po njeni obnovi. K temu načrtu je pristopila celotna vas in tako je jeseni  kapelica dobila novo podobo. Tudi razpelo v njej je bilo že dotrajano in hvaležni smo gospodu župniku, ki nam je podaril križ, ki je za seboj pisal že dolgoletno zgodovino.Lesen, ročno delan križ, smo tudi restavrirali in tako je v velikem tednu našel svoje novo mesto v naši kapelici.

Mi vsi vemo, kako je Jezus ljubil svojo mater in kako je ona v pokorščini sledila božji volji. Zato smo v želji, da pod Jezusa postavimo še njegovo in našo mater Marijo, na jesenskem romanju v Medžugorju tudi to izpolnili.

Sedaj oba zreta na nas, kraljica miru in trpeči Jezus, Vabita nas na krščansko pot ljubezni, na pot, kjer bomo živeli v edinosti in miru. Naj nam pri nebeškem Očetu izprosita blagoslova, da bo vas ostala obvarovana vseh preizkušenj, na nas vaščane pa naj razlijeta miru, ljubezni in moči v spolnjevanju Gospodove volje in spoznanja, da smo vsi poklicani k sodelovanju v rasti Cerkve. 

Tudi ti popotnik postoj pred trpečim Jezusom in ga prosi blagoslova vsakokrat, ko te bo pot peljala mimo njega.

Podobnik Florijan