ROMANJE K MAMI MARIJI NA MENGORE 8. 9. 2019

Ko smo se zbudili v nedeljsko jutro, je bil pogled marsikoga od nas, ki naj bi poromali na Mengore uprt v nebo z mislijo: kakšno vreme nas čaka? Z upanjem na najboljše smo se podali na pot. Eni hitro, drugi zadihano, eni v klepetu drug z drugim, drugi v tišini in kratkem postanku ob kapelicah križevega pota. Na Mengorah pred cerkvijo se je že slišalo upevanje pevskega zbora, v cerkvi pa molitev rožnega venca. Božja hiša je dišala po kadilu. Bogoslužje se je začelo s pesmijo MENGORSKI MATERI:


Bodi pozdravljena, bodi češčena,
Mati Marija z Mengorske gore!
K tebi prihajamo s prošnjo gorečo,
da nam pri Bogu sprosiš podpore.

Mi vsi smo grešniki. Ti si pa sveta,
Mati Marija z Mengorske gore!
Srčno Te prosimo, da nam izprosiš
milost resnične, prave pokore!

V srcih nam strast divja. Ti si pa čista,
Mati Marija z Mengorske gore!
Prosimo, umiri nam srca viharna
in potolaži v duši razdore.

Zemlja nas vleče k tlom. Ti si v nebesih,
Mati Marija z Mengorske gore!
Dvigni nam do nebes duše posvetne,
v srcu potrdi svete nam vzore.

Mi smo le reveži, Ti si mogočna,
Mati Marija z Mengorske gore!
Nikdar še ni bilo slišati tega,
da bi pustila nas Ti brez podpore.

Najbolj Te prosimo, sveta Devica,
Mati Marija z Mengorske gore,
da nas pripelješ vse po bridki smrti
k sebi v nebesa med angelske zbore!

V uvodnem pozdravu je g. Damijan med drugim dejal, da smo danes na Marijin rojstni dan priromali k njej, da bi se ji zahvalili, ker bdi nad našo tolminsko kotlino in jo varuje in jo prosili za mnoge stvari. Navezal se je na uvodno pesem o Mengorski gori, ki je le hrib, ki pa naj postane za nas gora Tabor, kjer se je Jezus spremenil in so njegovi učenci videli njegovo veličanstvo. Zaželel nam je, da bi to leto v našem življenju obrodilo konkretne sadove.

G. škof Jurij pa je pozdravil najprej vse mašnike in vse nas, ki smo priromali k Mariji na začetku misijonskega leta v naši dekaniji.

V pridigi je g. škof Jurij razmišljal o Mariji in o berilih in evangeliju današnje nedelje in jih povezal z našim misijonskim letom.

Kaj se je vedelo o Mariji? Malo, zelo malo. Bila je navadno dekle iz majhnega mesta Nazaret.

Da je nekaj posebnega sta mogoče slutila le njena starša. In potem se je dogajalo vedno več: oznanjenje, obiskanje, rojstvo Jezusa, prvi čudež, trpljenje, dogodki po vstajenju, vnebovzetje Marije in njeno kronanje za kraljico nebes in zemlje. Naše odrešenje se je začelo z Marijo potihoma, po korakih.

In tako se začenjajo tudi vse stvari v našem življenju. Iz majhnega zraste veliko. Tudi vaš misijon se je začel tako:  z navdihom, poslušanjem božjemu klicu in bo počasi rastel in se širil.

G. škof Juri se je ustavil tudi pri geslu našega misijona: LE POGUM, VSTANI, KLIČE TE!

Jezus ozdravi slepega Bartimája

Prišli so v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedèl ob poti.  In ko je slišal, da je to Jezus Nazarečan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!«  Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!«  Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!«  Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu.  Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní,

da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!«

Takoj je spregledal in šel po poti za njim.

Le pogum – tudi zaupaj , vstani – zbudi se, kliče te – zdaj se bo zgodilo tisto kar čakaš.

Gospod Bog kliče, vsak dan kliče, vsakogar. Vabi.

  • Kam  kliče? Da bi bili v njegovi službi na 100 in en način.
  • Kliče iz teme v svetlobo ( Vrni se k Najvišjemu in obrni hrbet krivičnosti, na vso moč zasovraži gnusobo. On te bo namreč popeljal iz teme v močno svetlobo). Kolikokrat se znajdemo v temi, Bog pa kliče…
  • Kliče nas v svobodo. Ni treba da smo odvisni od droge, lahko smo odvisni od mnogo drugih, vsakdanjih stvari…..kakor je sv. Pavel rekel. Delam kar nočem…..
  • Kliče nas k miru: Mir naj kraljuje v vaših srcih….
  • Kliče nas k slogi: Drug drugega prenašajte v ljubezni…..
  • Kliče nas k svetosti: Bodite sveti, ker sem jaz svet….
  • Kliče nas v svojo slavo

IZHODIŠČA ZA POTOVANJE SKOZI MISIJON

Kristus postavlja pogoje za tiste, ki hodijo za njim. Na prvi pogled so težki, toda če postavimo Boga na prvo mesto je vse na pravem mestu. Svoje cilje moramo postaviti visoko.

Bog ljubi veselega darovalca. Vse naredi z dobro voljo, ne v jezi, z notranjo čistostjo in dobrohotnostjo. Bog nas ne kliče v slepe ulice, brezpotja ampak na pota, ki so izravnana. Bodite pogumni, zaupajte, vstanite. Gospod vas vabi v vaš vinograd: vaše družine, službe…., kot žanjce na svoje polje, kot ribiče na odprto morje….

Tolikokrat boste rekli: Gospod, nič nismo ujeli…in Gospod vas bo potolažil: Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi in jaz vas bom poživil….Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi ampak bo imel luč življenja.

Sveta maša je bila slovesna, s sodelovanjem duhovnikov in vernikov iz cele dekanije. Ob Mariji pa se je čutila tudi  toplina in domačnost kot je lahko samo med mamo in njenimi otroki.

Če sem že začela prispevek z vremenom, pa ga še končam z mislijo g. župnika Damijana, ki je rekel, da je bil za oba dneva napovedan dež, veliko dežja, toda Marija je zrihtala  lepo vreme, brez dežja. Tako da se lahko še ustavimo pred cerkvijo in malo poklepetamo, se okrepčamo, zapojemo in se poveselimo. In Mariji smo zaploskali.

In misijonsko leto se je začelo. LE POGUM, VSTANI, KLIČE TE!

                                                                                                               Zapisala Nadja Blažej

foto: Ivo Kutin