Obiskal nas je sveti Miklavž

Pred prihodom svetega Miklavža je angel luči pripovedoval, kaj vse je videl, ko je prišel na Zemljo. Vesel je bil ob spoznanju, da luč še zmeraj zmaguje nad temo in  da je dobrote in pomoči drug drugemu  več kot sebičnosti in egoizma. Spodbujal je otroke in starše naj nadaljujejo s tako darovanjsko in sočutno držo do drugih. S tem pa se ni strinjal angel teme, ki je otroke prepričeval, kakšni morajo biti, da bodo »carji«. Vedno morajo skrbeti le zase, ne za druge, neumnosti so tiste, ki te pripeljejo do tega, da te drugi občudujejo in se te bojijo….Pa je angel luči vprašal otroke, koga bodo poslušali? Seveda so rekli, da angela luči. In angel teme je moral iti proč.

V zgodbi NE SMEJ SE MI, so otroci spremljali zgodbe posameznih otrok, ki so doživljali stiske zaradi drugačnosti in  nesprejetosti. Kako so se le našli pogumni in dobri otroci, ki so jim pomagali.  Na koncu zgodbe so morali odgovoriti na vprašanje: kako bi oni ravnali in koga so ti otroci v zgodbi poslušali: angela luči ali angela teme?

Ko je prišel sveti Miklavž nas je tako nagovoril:

 »Prav lepo pozdravljeni. Od kod prihajam? Iz nebes, ja.

 V nebesih nas je zelo, zelo veliko. Srečni smo. Skupaj z angeli, svetniki, z Marijo, Jezusom, Bogom Očetom in Sv. Duhom nam je zelo lepo.

Ali veste, da Jezus živi ne le v nebesih, temveč tudi na zemlji.  V cerkvi vas čaka v tabernaklju. Pod podobo kruha. In je vesel če ga obiščete.

 Tudi jaz in moji angeli smo najprej odšli tja, da smo ga pozdravili. Eden od angelov pa  je že nekaj časa tu z vami.

V vašo župnijo vedno z veseljem pridem. Tukaj živijo prijazni in delavni otroci. Saj do sedaj je bilo tako«.

 Sveti Miklavž je imel veliko srebrno knjigo, kjer so bila zapisana vsa imena otrok.

»Ja, včasih so tudi navihani, pa nimajo ušes, ko morajo starši kar nekajkrat ponoviti kakšno stvar, ki jo morajo narediti otroci, pa včasih ne pozdravljajo, o pa kakšno grdo besedo povedo, pa gledajo risanke in filme, kjer je nasilje in streljanje…., pa sošolcu se smejijo, ko ne zna….

Kdo vam je pa to prišepetal? A, ti angel teme. Pusti otroke pri miru in pojdi stran.

 Otroci ne ga poslušati. Poslušajte le angela luči. Mi obljubite?

Poglejmo, kaj še piše v knjigi: O, sama dobra dela. Sosedi si nesla torbo iz trgovine, sošolki si posodila barvice, prijatelja si potolažil, mami si pomagala v kuhinji, prinesel si drva, šel s k maši, zmolil si večerno in jutranjo molitev………

Angeli, kajne, prav vsi bodo dobili darila….

Dragi otroci, starši, stari starši IN VSI LJUDJE DOBRE VOLJE,  imejte se radi med seboj in imejte radi Jezusa, Marijo in svetnike IN ŠIRITE BOŽJE KRALJESTVO NA ZEMLJI… Zdaj pa eden po eden pridite po darila«.

Sveti Miklavž je vsakega otroka nagovoril, mu dal darilo in ga blagoslovil. Nasmejani obrazi in iskrice v otroških očeh so govorile o tem, kako malo je potrebno, da so otroci srečni in veseli.

 Da je bilo srečanje z svetim Miklavžem še lepše pa so poskrbeli otroci pevskega zbora z zborovodkinjo Ano.                                                                      

                                        Zapisala: Nadja Blažej

                                        Fotografije: Maja Rakušček