4. MEDNARODNA KONFERENCA DKPS - VZGOJA ZA LJUBEZEN DO DOMOVINE IN DRŽAVE

V soboto, 19. 11. 2022, je potekala konferenca z naslovom Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Letošnja podtema je bila Živeti s kulturno dediščino danes in jutri.

Polna vtisov s konference bi vam rada vsaj malo, z zapisanimi besedami, predstavila, kaj je mogoče doživeti na taki konferenci, ki ima ne nazadnje tudi mednarodni značaj. Konference sem se udeležila že lani, letos pa ponovno. Ni mi žal, resnično. Lani smo jo sicer spremljali samo preko spleta, zaradi COVID situacije, letos pa je vsak udeleženec imel možnost, da izbere ali varianto preko spleta ali v živo. Mene je odločitev vodila k udeležbi v živo in rečem lahko, nepozabno.

Konferenca je potekala na visokem nivoju, z zelo eminentnimi povabljenimi gosti. Po uvodnem pozdravu predsednice DKPS, gospe Marije Žabjek in ravnateljice gostujoče osnovne šole v Starem trgu pri Ložu, gospe Sonje Jozelj, sta vse udeležence nagovorila še gospod Lojze Peterle kot predstavnika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in  gospod Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

Sledila so vabljena predavanja dr. Janeza Bogataja, znanega in priznanega etnologa. Naslov njegovega predavanja je bil, Kako razumeti kulturno dediščino v sodobnem svetu.  Iz časnikarskega oddelka deželnega sedeža javne radiotelevizije RAI v Trstu je iz zamejstva prišla gospa Erike Jazbar, s predavanjem Pogled z narodnega obrobja v času, ki ni več prehodni čas, temveč že prinaša otipljive spremembe. S predavanjem, naslovljenim Kulturna dediščina, arhitektura in prostost prostora, je nam je svoje strokovne poglede na Plečnikovo arhitekturo v Ljubljani predstavil gospod Janko Rožič, v slovenskem prostoru znan arhitekt in urbanist. Sonja Kogej Rus, iz Slovenskega etnografskega muzeja, pa je svoje predavanje naslovila Slovenski etnografski muzej: stičišče in vezi z dediščino. Vsem in vsakemu posebej je bilo vredno prisluhniti.

V drugem delu konference so imeli glavo besedo udeleženci, ki so se aktivno, s svojim prispevkom, vključili v konferenco. Zaradi velikega števila prijavljenih so predstavitve potekale na štirih stezah hkrati, ena od njih v celoti v živo, ena v kombinaciji v živo in preko spleta ter dve v celoti preko spleta. V njih so se zvrstili številni prispevki udeležencev iz Slovenije, Nemčije in Avstralije. Preberete jih lahko na spletni strani DKPS, na povezavi  https://www.dkps.si/fileadmin/user_upload/Zbornik_MK_2022.pdf, kjer je objavljen zbornik  vseh prispevkov s konference.

V sklopu konference je potekal tudi nagradni natečaj Košara - izdelek slovenskega pletarstva.

S svojimi izdelki so sodelovali učenci iz različnih osnovnih šol po Sloveniji. Letos je bilo organizirano tudi izobraževanja na temo pletenja košar, v pomoč in spodbudo mentorjem. Natečaj 2021/2022 je doživel slavnostni zaključek in podelitev nagrad v Slovenskem etnografskem muzeju.

Natečaj ''Košara'' za obdobje 2022/2023 je že razpisan.

Vse podatke najdete na povezavi https://www.dkps.si/izobrazevanje/natecaj-izdelki-2#c819. Ta natečaj se bo zaključil 20.06.2023.

5. mednarodna konferenca bo, ustno so jo ob koncu četrte že napovedali.

Vse, kar je potrebno vedeti o konferenci, DKPS objavi ob koncu šolskega leta. Takrat izvemo tudi vsebino oz. podtemo. Glavna tema, ki je hkrati tudi naslov oz. ime konference, pa ostaja enaka - Vzgoja za ljubezen do domovine in države.

 

Zakaj vam vse to pišem?

Razlogov je več. Nanizala jih bom kar v točkah:

  1. Konferenca bo tudi naslednje leto. Prav tako nagradni natečaj Košara.

Vse, kar morate vedeti, bo in je vedno objavljeno na spletni strani DKPS, na povezavi , kjer lahko sledite tudi drugim zanimivim vsebinam.

  1. Konference se je vsekakor smiselno udeležiti. Nagovori te, v njenih vsebinah najdeš potrditev za svoje delo in nove ideje.
  2. Na konferenci lahko svoj primer predstavijo vsi strokovni delavci, ne glede na predmetno področje, saj so med-predmetne in med-področne povezave možne povsod, tako na predšolskem, osnovnošolskem, srednješolske  in   višješolskem področju. 
  3. Mislim, da za to konferenco, ki je letos četrta po vrsti, ve premalo ljudi, premalo strokovnih delavcev v šolstvu, zato upam, da glas o njej po tej poti doseže še koga.
  4. Med nami je mnogo strokovnih delavcev, ki imajo kaj pokazati in povedati in bi lahko svoj primer predstavili na taki konferenci. Prepričana sem, da je konferenca lepa priložnost za prikaz primerov iz prakse vseh nas, ki delamo na vzgojno-izobraževalnem področju.
  5. Na tem mestu vas vse k temu spodbujam.

Morda se kdo za to odloči tudi zato, ker je stvar mednarodna in si lahko pridobi 3 točke. Konferenca je vsakokrat (vsako leto) tudi v KATIS-ovem katalogu izobraževanj.

 

 

Napisala:

Marija Pisk