21. spominska slovesnost z mašo za padle v 1. svetovni vojni pred kaverno z oltarjem pod vrhom Mrzlega vrha

20. avgusta 2022 je v organizaciji Društva »Peski 1915–1917« Tolmin, ki letos obeležuje svojo 25-letnico, potekala v naslovu omenjena slovesnost.

V uvodnem kulturnem programu smo prisluhnili več pozdravnim nagovorom in slavnostnemu govorniku, mag. Martinu Šolarju, direktorju Kobariškega muzeja. V svojih besedah je naglasil pomen miru. Dogajanje je prepletala beseda iz Dnevnika 1914–1918 Albina Mlakarja. Na prireditvi so razglasili, da je častni član Društva Peski postal koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je daroval tudi sveto mašo, kjer je somaševalo več duhovnikov, tudi domači g. Damijan Bajec. Z ubranim petjem so prireditev in bogoslužje obogatili pevci cerkvenega pevskega zbora iz Volč pod vodstvom Erike Bizjak in ob spremljavi Rebeke Rutar.

V pridigi se je g. škof zahvalil in čestital za veličasten spored. Povedal je, da je v teh krajih posebno ozračje, poseben mir, ki ga ne razdelamo, a se preprosto preseli v nas. Zbrali smo se ravno na god svetega Bernarda, opata in cerkvenega učitelja, ki je zaznamoval 12. stoletje, v katerem je deloval, zato je potegnil nekaj vzporednic med njim in Mrzlim vrhom.

Svetnik je živel v dolinah, ki so mu bile svete in nas lahko marsičesa naučijo. Dan je bil razdeljen na četrtine – po 6 ur molitve, dela v gozdu, branja in premišljevanja ter spanja. Tudi vojaki na soški fronti so bili večkrat lačni kot siti, iz njihovih src so najverjetneje vele goreče molitve, ljudje so premišljevali …

Sveti Bernard je rekel, da te bosta les in kamen naučila, česar te knjige ne morejo. Tudi Mrzli vrh je ves v lesu in kamnih ter nas poučuje o stvareh, ki jih v knjigah ni mogoče najti.

Bernardova dela izpričujejo globoko zatopljenost v Boga, v onstranstvo; izredno je poznal Sveto pismo in umeval časovne potrebe.

Mašnik nas je povabil, naj bomo tudi mi v marsičem podobni svetemu Bernardu. Naj nas lesovi in kamni Mrzlega vrha učijo tega, kar je največ – naj nas učijo živeti.

Med prireditvijo smo bili blagoslovljeni s kapljami dežja v sušnem obdobju, ki pa so med mašo pojenjale in druženje ob lovski koči je potekalo že brez dežnikov.

 

prispevek je pripravila: Ana Lipušček

foto: Ana Lipušček