Zahvalna nedelja 2022

Uvod v mašo

Ena izmed pesmi pravi: Sem mislil, da sem sam na sredi teh valov, na sredi teh vetrov in nisem vedel kam. In vendar Ti si Bil, mogočni moj Gospod z menoj prav vsepovsod, kjer jaz sem boje bil.

Hvala ti dobre Oče, ker nas nikoli ne puščaš samih, ker nam podajaš svojo roko in nas vodiš. Hvala ti, ker nam po znamenjih kažeš pot v nebo. Strma je ta pot in vendar lahka s teboj.  Hvala ti za zakramente, ki nas povezujejo s teboj in nam dajejo moči v vseh obdobjih našega življenja. S krstom si nas pridružil občestvu Cerkve. Vsak dan nas vabiš k sveti evharistiji, da predte izročimo svoje skrbi, stiske in težave, ti pa nas s studencem žive vode krepiš in poživljaš. Poslal si nam Svetega Duha, ki usmerja naše misli, nam poživlja vero, utrjuje upanje, in vžiga ljubezen.

Hvala ti Oče za Mater Marijo, ki je naša tolažnica, naša priprošnjica in nas nikoli ne pušča praznih. Vsak dan nas čaka v tej cerkvi, da se ji izročamo in priporočamo. Samo ona ve, koliko čudežev je že izprosila, koliko prošenj uslišala in koliko vozlov razrešila.

Hvala ti Gospod tudi za naše duhovnike, ki nas spremljajo, učijo prav živeti, sejejo in okopavajo njive naših duš. 

Gospod hvala ti tudi za vse materialne dobrine, ki nam jih daješ. V zahvalo smo jih nekaj simbolično položili na oltar, ostalo duhovnikom v shrambo. Tako kot lansko leto, tudi letos letina ni bila dobra, prej bi rekli slaba. Naravo pestijo razne nadloge, suša, požari, poplave in plazovi. Oprosti nam Gospod, ker je med nami prevladala miselnost, da smo sami gospodarji svojih dobrin in pozabljamo, da nam vse daješ ti. Pozabljamo na molitve in svete daritve, ki so prav v priprošnjo za dobro letino in za obvarovanje raznih nesreč.

Zato ti danes po vzoru Abrahama kličemo: Morda med nami ne najdeš petdeset pravičnih, morda niti štirideset, niti trideset ali dvajset. Zavoljo tistih desetih, ki jih najdeš, se usmili celotne župnije in jo obvaruj vsega hudega. Nam pa odpusti, ker te tolikokrat prizadenemo, čeprav te imamo radi in smo ti hvaležni za vse kar imamo.

To hvaležnost so ti v imenu vseh nas, izrazili otroci iz Poljubinja in Prapetna, na plakatu ob tvoji daritveni mizi.

Katja Podobnik

Prošnje

  1. Dobri Bog,varuj našega papeža, naše škofe in duhovnike, da bodo vsem nam svetilniki na poti k tebi.
  2. Oče,za vsakega od nas imaš svoj načrt. Naj pri odločitvah radi prisluškujemo tvoji volji in še posebej opogumi tiste, ki ti želijo slediti v duhovnem poklicu.
  3. Odrasli in tudi otroci smo večkrat v stiski. Vlij nam zaupanje, da si ti, Jezus, vedno z nami.
  4. Dragi Jezus, vstopi v naše družine. Naj te ljubeče sprejmemo, da nam lahko podariš veselje in srečo, ki je samo v tebi.
  5. Dobri Oče, vse, kar imamo, je tvoj dar. Pomagaj nam, da bomo sredi naglice to prepoznali in uči nas hvaležnosti za prejete darove.
  6. Dragi Jezus, prosimo te za novokrščene otroke, da bi ostali živa mladika na tvoji trti.
  7. Dragi Jezus, po starših in vsej družini, ter mami Mariji varno in ljubeče pelji skozi življenje novokrščene otroke.
  8. Jezus, povedal si nam, da nam v nebesih pripravljaš prostor. Prosimo te za tiste, ki so že umrli, pa še čakajo, da vstopijo v Božjo slavo.

Nada Leban

Uvod v Oče naš 

»Daj nam danes naš vsakdanji kruh«, molimo v molitvi, ki nas jo je naučil učlovečeni Bog Jezus Kristus.
Ni samo po sebi umevno, da smo med srečneži, ki imamo dovolj kruha za dušo in telo. Zmolimo ta Očenaš v zahvalo za vse prejete dobrote in za pravo pamet voditeljev, ki odločajo o usodi mnogih ljudi, za katere vemo, da nimajo osnovnih življenjskih dobrin.

Ida Kavčič

 

Ko je naš Oče ustvaril svet, ga je ustvaril z ljubeznijo. Vsako stvar, ki jo je postavil za bivanje, je obdaril s smislom, vrednostjo in pomembnostjo. Ustvarjal je počasi, z občutkom in predvsem z občudovanjem. Ustvarjal je z upanjem in vzpodbudo. Vse, kar je bilo na začetku ustvarjeno, je potrebovalo čas, da se je na Zemlji razvilo do določene stopnje, razvilo v še bolj izpopolnjeno.

In prav tako se proces življenja nadaljuje tudi danes. Naš Oče ustvari novo bitje in dopusti, da se razvije naprej ter se oblikuje v prilagodljivo bitje, ki je zmožno živeti življenje. Ko naš Oče ustvarja, se zavezuje z ustvarjenim. Spremlja ga pri rasti, življenju, napredovanju. Ga tolaži, uči, svetuje, ga bodri (povzeto po Skrivnost podarjenega življenja).

Hvaležni za dar življenja, hvaležni za vse kar prejemamo ─ prenesimo način Božjega delovanja v naša življenja. In z molitvijo, ki nas jo je naučil Jezus, prosimo, da bi znali ostati v Božji ljubezni.

Martina Kenda

Prinos darov

KRUH, iz mnogih zrn zgneten v hlebček, je hrana za naše telo. Vzemite in jejte, nam praviš. To je moje Telo za življenje sveta. Jezus, ko se lomiš za vse nas, nas posveti, pregneti in oblikuj, da postanemo ENO in bomo lahko kruh za druge.

VINO, žlahtna pijača, stisnjena iz mnogih grozdnih jagod, postane Jezusova Kri, za nas prelita. Vzemite in pijte, nam praviš. Jezus, operi nas v kopeli svoje Krvi, da bomo skupaj s teboj vredna daritev Očetu.

Nada Leban

Zahvale

1. Dragi Jezus, hvala ti, ker te pri obhajilu smemo prejeti v svoje srce. Ostani z nami tudi med tednom, doma, pri verouku, v šoli in pri igri.
2. Dragi Jezus,ž hvala ti za starše, za ljubezen, ki nam jo podarjajo, tudi ko so zelo, zelo utrujeni in ko mi ne ravnamo vedno tako, kot bi morali.
3. Dobri Bog, hvala ti za vse pridelke, s katerimi si lahko napolnimo shrambe tudi za hladnejše, zimske dni. Hvala ti za jabolka, za hruške in za slive, s katerih so naše mame in none naredile tako slastno marmelado.
4. Dobri Bog, hvala ti za dobre ljudi, ki nam jih pošiljaš na pot. Hvala ti za topel dom in za starše, ki so nam posredovali vero.
5. Moj Bog, hvala ti za duhovnike, redovnike in redovnice. Hvala ti  za gospoda Damijana, Blaža in Silvija, ki nas vsak na svoj način usmerjajo k tebi.
6. Dobri Bog, hvala ti za mir in za svobodo v naši domovini.
7. Dragi Jezus, hvala ti za zakramente, s katerimi nam jasno kažeš, kako neskončno nas imaš rad.
8. Dobri Oče, hvala ti, ker nam pošiljaš blagoslove in nam po znamenjih kažeš pot v nebo.

Sandra Kozorog Košuta

foto: Katja Podobnik