Jaslice 2021

Letošnje jaslice so postavljali mladinci, njihovo sporočilo pa je naslednje:

ŽIVLJENJE OB SOČI

Jaslice niso le nekaj, kar se je zgodilo enkrat v času pred 2000 leti. Tudi niso le figure med mahom. Jaslice predstavljamo mi vsi, ki živimo ob Soči. 

Prav Soča je reka, ki povezuje celotno našo dolino, hkrati pa predstavlja tudi naše življenje. Življenje kot največji dar, ki nam ga je Jezus podaril. Na začetku je izvir majhen, močan, bister, kreposten, neoporečen in nov, ker izvira iz Kristusa, iz njegovega krstnega kamna. Reka ima na začetku naše poti razburkan tok in včasih brezglavo teče čez različne kanjone. Njen tok lahko tudi kaj odnese stran ali prinese nekaj novega in neznanega. Kasneje pa se ob toku nabira vedno več kamenja zaradi česar je reka vedno širša in tudi bolj umirjena. Njena voda ni nujno čista in bistra, ampak postane tudi umazana in se počasi spet zbistri. Proti koncu svoje poti pa se tok skoraj popolnoma umiri in se izlije v večnost ob zadnjem sončnem žarku. 

Ob Soči pa živijo tudi pastirčki. To smo vsi mi, otroci, dedki, babice, dijaki in študentje, starši, strici in tete. Jezus se rodi med nas vse. Vsak s svojimi darovi in sposobnostmi iz različnih krajev ob Soči pristopamo k njemu. Vsak s svojo zgodbo pristopa v občestvo, da skupaj sestavimo jaslice. Na življenjski poti se srečamo z različnimi ljudmi, preizkušnjami in obdobji. Včasih smo čisti in mirni, hladni, včasih pa kot reka poplavljamo, rušimo in delamo škodo. Jezus pa je z nami od začetka do konca in je vedno tu. On daje upanje in pogum ob vsaki poplavi in suši. Prihaja med nas kot majhno dete med vse naše dobre, pa tudi slabe dni. In že iz jaslic nas vabi, da naj potujemo z njim kot reka in hitimo proti večnosti. Kajti On je tisti, ki nas čaka tam, kjer se tok življenja umiri.

Nika in Rebeka

foto: Katja Podobnik