Kapelica v Čadrgu

Vsi, ki so se kdaj odpravili v Čadrg, so spoznali ozko, ovinkasto in ponekod strmo cesto, ki jih je na koncu pripeljala do kilometer razložene vasi s čudovitim pogledom na Rdeči rob in planine. Preden so se pripeljali do prvih hiš v vasi, so se zapeljali mimo kapelice.

Pri tej kapelici smo se poznopoletno soboto zbrali vaščani k blagoslovu novih »stanovalcev«. Novih a od nekdaj prisotnih podob Srca Jezusovega, Sv. Miklavža in Sv. Jožefa, ki so bili priprošnjiki že preteklih generacij, ki so peš in kasneje s čedalje sodobnejšimi prevozi, uporabljali to pot oz. cesto.

Zavednost in vera naših prednikov, da brez božjega varstva na čadrski cesti kot tudi na vseh ravneh duhovnega življenja ne gre, je živa tudi v sedanjih naseljencih.

Avtor slik, ki izdajajo barvno vedrino, je akademski slikar Mitja Ficko. Kapelica je dobila slikovite, zaupljive in posvečene podobe, ki vabijo, da se pri njih ustaviš, užegnaš in priporočiš.

Hvaležni smo duhovniku Damijanu Bajcu, ki se je odzval na prošnjo, da na nove podobe poda znamenje blagoslova. Notranjost vsakega človeka pa je tista slika, ki je na razstavi pred Bogom in odraža iskreno ali neiskreno vero v moč blagoslova in priprošnje.

Hvala vsem vaščanom, ki so poskrbeli, da je okolica in sam objekt dobila obnovljeno podobo kot tudi vsem, ki so pripeljali idejo novih slik do končne uresničitve.

Hvala vsem pridnim gospodinjam, ki so po blagoslovu postregle s dobrotami in s tem pokazale, da je lahko tudi to vaški praznik, kot se spodobi.

Naj nas vsaka srečno pripeljana pot v dolino ali obratno spomni na hvaležnost za božje varstvo. Tako bo lahko naše srce postalo darovanjsko, spravno, strpno in dobrohotno do vseh ljudi,  predvsem pa do vseh, ki se srečujemo na poti in vztrajamo v tem kraju.

Katja Gaberšček

foto: Katja Gabršček in Ivo Kutin