Zahvalna nedelja

UVOD V MAŠO
Mlado jutro moli Gospoda
in večer se stvarniku klanja.
Tiha noč pred njim poklekne,
zakaj bi jaz človek ne molil molitve
in hvalil Gospoda.

Gospod ti daješ rast in življenje vsem. Hvala za stvarstvo, sonce, zrak, vodo, hvala za plodove zemlje, za starše, otroke, prijatelje, za duhovnike, hvala za mir.

Ob vseh omejitvah, ki smo jih doživljali, smo spoznali, da so bili tudi plodovi zemlje nekoliko manjši. Vendar hvala za vsako stvar, ki je dozorela, hvala za vsak najmanjši sad. 

Hvala Jezus za odrešenje, vero, upanje, ljubezen in usmiljenje. Kljub vsem omejitvam smo bili blagoslovljeni in bogato duhovno obdarovani. Zahvaljujemo se za misijon, ko smo skupaj z misijonarji polnili vrče, za misijon, ki je vstopil v vsak dom, k bolnim, utrujenim in obteženim. 
Hvala za duhovnike, ki nam tudi v teh težkih časih delijo zakramente. Tudi birmo smo imeli letos. 

Hvala za neštete ure češčenja, ko nas je Jezus čakal na oltarju, sprejemal naše težave, stiske, molitve, prošnje in zahvale. Hvala za vsak trenutek srečanja z Njim. Hvala tudi za njegovo in našo mater Marijo, ki nas spremlja tolaži in vodi.

Hvala za vse zemeljske, zlasti pa duhovne darove, za vse preizkušnje, za vse odpovedi, hvala za trpljenje, pa tudi radost in veselje.

Vse naj bo v tvojo slavo in hvalo. Ostani z nami, Gospod. 
Tončka Leban


DAROVANJE
Na oltar ti prinašamo dar kruha in vina in z njima sebe same take, kot smo: polne slabosti, utrujene, žalostne, zaskrbljene, polne nemira in iskanja, pa tudi veselja in brezskrbnosti.
Ti nas sprejemaš in vse, kar ti darujemo, spreminjaš vase – v svoje telo in kri. Ponujaš nam sebe kot hrano, ki naj  bo moč in luč našega življenja.
Položi nam v srce besede zahvale za ta tvoj neizmerni dar.
Nataša Gabršček

Gospod, tako malo imamo, da bi ti darovali, zato ti darujemo sebe, svoje delo, skrbi in bridkosti, pa tudi svoje veselje. 
Tudi za ta kruh, ki ga prinašamo in je narejen iz številnih zmletih žitnih zrn, se je moralo truditi mnogo ljudi.
In da more mašnik naliti vino v kelih, je bilo potrebno mnogo gozdnih jagod zmleti in dati v stiskalnico. 
Kakor je ta kruh sestavljen iz mnogih zrn in vino iz mnogih jagod, tako je Cerkev, čeprav sestavljena iz številnih posameznikov, ena skupnost.
Slavka Kos

Nismo vaščani,
nismo meščani,
smo le navadni
krajani!

Nekaj smo pridelali,
nekaj obdelali
in dajemo vam dar,
Bogu v zahvalo,
hvalo in čast,
Vam pa v blagor in slast!

župljani mesta Tolmin

foto: Katja Podobnik