Marijino vnebovzetje

Na letošnji župnjiski praznik Marije vnebovzete nas je obiskala ekipa TV Slovenije in slovesno mašo ob 10.00 uri prenašala tako po radijskih valovih, kot tudi preko televizijskih zaslonov. Na ta dan tako nismo samo domačini priromali k naši Materi Božji, ampak se nam je pridružilo mnogo naših bratov in sester z vse Slovenije.  Verjamem, da je Mati marsikoga nagovorila, se ga dotaknila in ga napolnila z upanjem in veseljem.  Zbranih je nekaj utrinkov s te svete daritve:

Uvod v mašo

Mati Marija,

zgled si nam popolne predanosti v izpolnitvi božje volje in goreče ljubezni.

Obudi v nas seme ljubezni. Prizadevali se bomo, da ga bomo negovali. Naj se razvija z globokim hrepenenjem, da bi spoznali namen in načrt božje volje, ki teče skozi srce vse trenutke našega življenja.

Mati Marija, hvala ti, ker lahko danes skupaj s teboj praznujemo veselje upanja v večno življenje.

Katja Gaberšček

 

Danes je Rožnca – Marijin rojstni dan za nebesa, so bile uvodne besede gospoda župnika Damijana Bajca. V pridigi je poudaril, da tam kjer damo Mariji Božji mesto in priložnost, tam se začnejo stvari spreminjati. Petsto let stara podoba Matere Božje na Ilovici je spremljala in še vedno spremlja tolminsko ljudstvo v vseh stiskah in preizkušnjah. Tam kjer je Marija, tam je življenje, tam je veselje in tam se prebujata vera in upanje. Marija zmore doseči vse. Ona slavi Boga, ga posluša, mu sledi in odgovarja: "Da" in to jo dela veliko. Nič posebnega za kar se ne bi mogli tudi mi truditi in rasti v očeh Boga.

Pred to našo Marijo prihajamo po tolažbo, mir, veselje do življenja in vero. Mati Marija nam namreč s svojo bližino daje čutiti in vedeti, da je z nami. Daje nam okušati Nebeško srečo in ne pušča nas praznih. To lahko občutimo, ko hodimo k njej in od nje odhajamo bolj polni življenja, potolaženi in z mirom v srcu.

Mati Božja si za nas želi vero, saj je to eden od tistih zastonjskih darov, ki človeka vedno obdrži nad vodo. Želi si, da bi prisluhnili in sledili njenemu Sinu ter odpirali srce sv. Duhu. To je najbolj goreča prošnja Matere Božje za naše življenje. Ne pravi nam zastonj: "Karkoli vam poreče, storite". Ona ve, da je to pot, ki pelje navzgor, v pravo smer. V moči vere človek dela drugačne korake in hodi po poti življenja, po poti notranjega miru.

Gospod župnik je svoj nagovor sklenil z besedami: "Pozdravljena kraljica kličemo danes, mati usmiljenja, življenje, veselje in upanje naše, pozdravljena".

Prošnje za vse potrebe

Bratje in sestre, slovesni praznik Marijinega vnebovzetja nas navdaja z iskrenim veseljem, saj je ponižna Gospodova dekla poveličana z dušo in telesom nad angelske zbore, kjer kot dobra mati vedno skrbi za nas, svoje otroke. Zato z zaupanjem prosímo potrebnih milosti:

  1. Oče, ozri se na svojo Cerkev. Naj jo vodi Sveti Duh, da bo resnično sveta in bo po Marijinem zgledu napredovala v zvesti hoji za Kristusom.
  2. Jezus Kristus, izročamo ti slovenski narod, naj se zaupno zateka k Mariji, da ga bodo vodili modri in plemeniti ljudje.
  3. Praznik Marijinega vnebovzetja naj v naši župnijski skupnosti utrjuje Marijino vero ter njen zgled molitve in molka.
  4. Oče, prosimo te za zvestobo in medsebojno spoštovanje v naših družinah, da bodo mladi našli moč in oporo za čisto in darovanjsko ljubezen.
  5. Naj se iz trpljenja mnogih naših bratov in sester rojevajo novi duhovni poklici in stanovitnost poklicanih.
  6. Mati Marija, ogrni nas s svojim plaščem in nam izprosi moč v preizkušnjah, ki nas čakajo.
  7. Slavi in sreči Marije Vnebovzete naj se pridružijo naši pokojni župljani ter vsi naši rajni bratje in sestre.

Sveti Bog, Jezusovo in našo Mater si poveličal zaradi njene zvestobe tvoji volji in njene silne ljubezni. Usliši naše prošnje, da bomo vedno bolj zvesto hodili po njeni poti naproti Jezusu, ki živi in kraljuje vekomaj.

Nada Leban

 

Uvod v Oče naš

Molitev Oče naš je eno izmed številnih Jezusovih daril, ki nam jih je zapustil. Na nek način je to njegova oporoka vsakemu izmed nas. On sam nas nagovarja, naj Boga imenujemo za Očeta, saj to tudi je, skrbni Oče, ki nas potrpežljivo vzgaja. In vsakič, ko jo molimo, tudi mi vse bolj postajamo njegovi otroci. Po tej molitvi se osvobajamo zemeljskih težav in skušnjav ter zremo proti domovini, nebesom, kjer nas naš Oče željno pričakuje.

In kot pravi apostol Pavel: “Potemtakem nisi več suženj, temveč sin, če pa si sin, si tudi dedič po Bogu.” 

Blaž Rot

 

Hvala ti Mati Marija, ti kliče tolminska župnija. Hvala ti, ker nas vodiš in varuješ. Hvala ti, ker nas dan za dnem čakaš v naši cerkvi, nam prisluhneš, se skupaj z nami veseliš in nam brišeš solze, kadar se v svoji žalosti in bridkosti obračamo k tebi. Hvala ti Mati, ker smemo biti tvoji otroci.

Prispevek je pripravila Katja Podobnik

Foto: Katja Podobnik s posnetka prenosa Marijino vnebovzetje, ki ga je prenašala TV Slovenija 15.8.2021