Blagoslovljen, ki prihaja....

BLAGOSLOVLJEN, KI PRIHAJA……

Utrinki iz nedeljskega bogoslužja z novim kaplanom Blažem

 

UVOD V SV. MAŠO

Sreča je v srečanju. Zato nas Jezus kliče: Pridite k meni! Podarja nam svojo ljubezen, svoj mir, svojo besedo. Vsak, ki se je odzval temu vabilu, je danes tukaj, v naši Marijini cerkvi, kot občestvo okoli Kristusovega oltarja.  Danes prvič uradno tudi z novim kaplanom Blažem.

V evangeliju bomo slišali Jezusove besede: Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes, jaz sem kruh življenja.

Jezus prosimo te, da bi hrepeneli po tem kruhu, po tebi, ki nam prinašaš resnično srečo in odpri nam srce, da bomo vedno slišali tvoj glas, ko nas pokličeš na ponovno srečanje pri sveti maši.

                      Nika Uršič

PROŠNJE

  1. Prosimo te, Oče, za Mater Cerkev, naj bo resnično sveta po vsakem izmed nas.
  2. Za trpeče brate in sestre te prosimo, posebej za mlade, naj se iz njihovega trpljenja rojevajo novi duhovni poklici.
  3. Prosimo te, dobri Oče, za g. Blaža, našega kaplana, da bi se med nami lepo počutil, da bi našel zavetje pri tebi in pri Materi Mariji ter ohranil veselje in žar prvotnega klica.
  4. Ozri se na kaplana Blaža, naj bo njegovo srce vedno pri izviru žive vode, naj v molitvi, Božji besedi in Kruhu življenja najde mir, tolažbo in varnost.
  5. Sveti Duh, navdihuj našo župnijsko občestvo, da bomo z veseljem molili za svoje duhovnike, jim dajali zgled ter jim izprosili trdnost in vztrajnost v poklicu.
  6. Za vero v naših družinah, da nam ne bo zmanjkalo moči za ljubezen in medsebojno spoštovanje. 
  7. Za duše v vicah, da bi se med njimi in nami pretakalo bogastvo duhovnih dobrin.

 

                                                                                                                              Nada Leban

UVOD V OČENAŠ

Želimo si, da bi k nam prišlo Božje kraljestvo. V Očenašu tako molimo. Vendar ni dovolj, da le molimo, naj pride. Bog ne bo delal namesto nas. Sami se moramo potruditi. Božje kraljestvo je majhno seme, zaupano vsem ljudem. Je najmanjše med vsemi semeni, toda v sebi ima moč, da postane drevo. Ko smo bili krščeni, smo prejeli seme Božjega kraljestva.

Trudimo se torej in molimo, da pride Božje kraljestvo. Naredimo, kar lahko in Bog bo storil tisto, česar mi ne zmoremo.

                                                                                  Franko Leban

 

POZDRAV GOSPODU BLAŽU!

Spoštovani Blaž Kernel!

Z velikim veseljem vas v imenu vseh župljank in župljanov tolminske župnije  prav lepo pozdravljam.

Želimo vam, da bi na delu vaše življenjski poti, ki jo boste darovali Bogu v čast prav v naši župniji, doživeli tisto polnost, ki vam je  bila dana z Božjim klicem. Prav vsi smo lahko trdno prepričani, da je prav za vsakega od nas pripravljen najboljši načrt življenja. Le odkriti ga moramo. Velikokrat tavamo, ne vidimo rešitve in prav takrat bo gotovo vsem nam prišlo v pomoč vaše novomašno geslo: Ti mi boš prižgal svetilko, Gospod. Moj Bog bo razsvetlil mojo temo.

Komaj štiriletni Blaž vstavi župnika in vpraša: »Kdaj me boš vzel za strežnika?« In ta ga vzame. Prav ta Blaž je sedaj tu med nami in ga lahko  prosimo, naj nas vzame za svoje. Stopimo skupaj na pot vere krščanskega ljudstva, pri tem pa naj nam bo zgled tudi naša mati Marija. Tudi vam bo odslej prav blizu naša mati Marija Vnebovzeta na Ilovici. Naj bo vaša priprošnjica in zaveznica. Vsi skupaj se radi obračajmo k njej po pomoč, danes pa naj bo  dan hvaležnosti in zahvale.

Z željo, da bi se v naši župniji lepo počutili in bili vedno lepo sprejeti vam kličemo: Dobrodošli med nami!

                                                                                 Florjan Leban

Prispevek je pripravila Nadja Blažej

foto: Nadja Blažej in Nada Leban