Zbogom kaplan Andrej

Utrinki svete maše v nedeljo 18. julija, ko se je od nas poslovil g. kaplan Andrej!

UVOD V  sv. MAŠO

…..Naše  življenje je potovanje na ladji , ki je podoba CERKVE, do končnega cilja: VEČNOSTI.

Vedno v skupnosti, nikoli sami. Kjer ima vsak svojo poslanstvo: LJUBI GOSPODA, SVOJEGA BOGA, Z VSEM SRCEM, VSO DUŠO IN Z VSEM MIŠLJENJEM IN SVOJEGA BLIŽNJEGA KAKOR SAMEGA SEBE, in POJDITE IN NAREDITE VSE NARODE ZA MOJE UČENCE. KRŠČUJTE JIH V IMENU OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA IN UČITE JIH SPOLNJEVATI VSE, KARKOLI SEM VAM ZAPOVEDAL….

Na tem križarjenju, včasih tudi po razburkanem morju današnjega sveta, pa nam kapitan Jezus  danes pravi:

Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!

V samoti bomo lažje  pogledali nazaj, na prehojeno pot in se zahvalili in z pričakovanjem zrli v prihodnost.

Tudi sveta maša je lahko kraj, kjer se odpočijemo v božji ljubezni, nahranimo z nebeškim kruhom, se odžejamo pri izviru žive vode-božje besede in se zahvaljujemo, da gremo lažje naprej.

Danes  kličemo BOGU HVALA za kaplana Andreja, da je delček poti hodil z nami, nam razlagal pisma in lomil kruh in mu kličemo VSE DOBRO na novi poti.

Nadja Blažej

 

             PROŠNJE                                                             

  1. OČE, ozri se na svojo CERKEV . Naj jo vodi Sveti Duh, da bo vsakdo v njej našel svoje mesto in sprejetost, svoj dom.
  2. MARIJA, milosti polna, izprosi pri svojem Sinu Jezusu blagoslov našemu kaplanu Andreju, da bo ostal zvest in vesel ter hvaležen duhovnik.
  3. MARIJA Vnebovzeta, po tvoji priprošnji naj g. Andrej živi preprosto in ponižno, naj bo zavzet služabnik Besede in Evharistije.
  4. JEZUS, dobri Pastir, bodi g. Andreju in nam vsem MIR, POČITEK, PAŠNIK, VARNOST, IZVIR, ki daje življenje, ki hrani in poživlja, da se bodo lahko ob nas odpočili tudi drugi. 
  5. Dobri Oče, prosimo te za duhovno zdravje naših družin, da bodo MLADI našli moč za čisto in darovanjsko ljubezen, od koder bodo rasli novi duhovni poklici ter zvestoba že poklicanih.
  6. Odeni z oblačilom nesmrtnosti duše naših dragih rajnih. Naj nas povezuje molitev in ljubezen, da bomo nekoč za vedno združeni v nebeški družini.

Nada Leban

 

UVOD V OČE NAŠ

»Sreča ni v glavi in ne v daljavi.. «je nekoč zapisal Tone Pavček.

»Sreča je, če se dobro opravi, ali če imaš nekoga rad.«

Gospod Andrej je v naši župniji, čeprav v tako kratkem, prekratkem času vsekakor dobro opravil. Opravil tisti "Zgodi se...", ki ga je Bogu izrekel še v svojih prav rosnih letih.

Zmolimo danes, pa ne samo danes, zmolimo ga tudi jutri in pojutrišnjem ta Očenaš prav zanj. Za Andreja, da ga bo naš Tata v nebesih na njegovih poteh blagoslavljal, vodil in varoval, tudi ko ne bo več samo naš kaplan.

Sandra Kozorog Košuta

 

ZAHVALA g. KAPLANA ANDREJA

»Najprej se zahvalim za vse, kar sem prejel in doživel. Ampak naj izpostavim tri posebne stvari.

Prva zahvala je, da sem se med vami počutil sprejet in da mi je bilo lepo, da ste zame molili in lepo skrbeli zame. Jaz vedno pravim, da lepa beseda lepo mesto najde. Sam sem jih bil veliko deležen – lepih besed. Hkrati pa se vam opravičujem za vse tiste besede s katerimi nisem našel prave poti do vas oz. za vse besede, s katerimi sem vas mogoče celo prizadel. Na tem mestu se vam tudi opravičujem za vse , kar je bilo narobe.

Druga zahvala gre mladim, ki ste me sprejeli za enega izmed vas. Sem se počutil med vami kot sovrstnik in prijatelj. Hvala vam. Če pa nisem našel poti in besed do vsakega mladega, se na tem mestu iskreno opravičujem.

Tretja zahvala gre jasno dobremu Bogu, ko lahko rečem: Človek obrača, Bog obrne. To sem doživel na lastni koži in sem hvaležen za to pot. Bog res obrne v dobro, ker nas neizmerno in neskončno ljubi. V čemer nisem uspel in nisem bil pastir po vzoru Kristusa Dobrega pastirja, se Bogu na tem mestu opravičujem.

Bog povrni tudi sobratom: g. župniku Damijanu, g. vikarju Silviju in g. vikarju Vasjanu, da smo lahko skupaj soustvarjali občestvo.

 Molite zame še naprej. Bog povrni.«

 

ZAHVALA g. KAPLANU ANDREJU

Spoštovani g. Andrej!

Tri leta bil ste naš kaplan,

Tmincem vsem v zgled poslan.

Dana vaša nam beseda,

polno lepega je zgleda.

 

Gre Bogu hvala za vsak dan,

ko bili ste naš kaplan.

Je varen, trden vaš korak,

le posnemati ga mora vsak.

 

Po hribih naših pasli ste ovčice,

da živele le bi iz resnice.

Smo hvaležni za vaš čas,

ki pustili ste ga tu pri nas.

 

V imenu tolminskih župljanov vam izražam prisrčno zahvalo za vaše delo v  naši župniji. Hvala  vam, da ste se trudili s čredo neubogljivih, svojeglavih in trmastih ovac. Še posebej v današnjem času zbegane in razkropljene ovce potrebujemo pastirjev, ki stojijo trdno na svojih prepričanjih, ki so pripravljeni  delati, braniti in živeti  Kristusov evangelij. Tudi vaše novomašno geslo: Moč se v slabosti spopolnjuje, je prav gotovo vsem nam in tudi vam prinašala milost, da smo lahko skupaj z vami poskušali slediti Kristusu. Čeprav odhajate iz naše župnije bomo zelo veseli vašega obiska, še posebej tu pod plaščem naše matere Marije na Ilovici.

Sprejmite skromen dar župljanov, ki je v tej košari. Podarjamo pa vam tudi naše molitve, ki naj vam tudi v prihodnje vlivajo novih moči pri oznanjevanju Kristusovega evangelija.

Florjan Leban

 

prispevek je pripravila Nadja Blažej

foto: Nadja Blažej