Bog blagoslovi Slovenijo

Kolikokrat v teh dnevih je bilo slišati to voščilo naši domovini ob njeni 30-letnici. Na proslavah, prireditvah, pri svetih mašah……Tudi pri sveti maši v Javorci in na Mengorah.

Župnik Damijan nam je pri maši v Javorci med drugim prebral tudi nekaj misli nadškofa Zoreta:

Danes smemo ponosno gledati na našo zgodovino. Naša preteklost je čudežna. Da smo obstali na tem prepihu narodov, kultur, jezikov in poti, je komajda razumljivo. Bili smo na prostoru, kjer smo morali biti odprti v soseščino. Ta nas je oplajala s svojimi dosežki in spodbujala naš vsestranski razvoj. Ne le, da smo se od drugih učili, ampak smo bili tudi dovolj ustvarjalni, da smo naučeno nadgradili in tudi sami prispevali v svetovni zaklad znanja in napredka. Po drugi strani pa smo znali ohranjati svoje jedro, svoje bistvo, ki nas je delalo prepoznavne najprej nam samim, potem pa tudi tistim, ki so nas srečevali. 

 Pater Branko Cestnik upravičeno zapisal: »Krona naše vztrajnosti, vzdržljivosti, tudi določene upornosti je samostojna država Slovenija, ki smo jo razglasili pred tridesetimi leti. Naziv zmagovalci je upravičen. Upravičen je tudi naš nacionalni ponos. Majhni smo, a smo. Nimamo velikega geopolitičnega vpliva, a štejemo. Ne poplavljamo s svojimi gospodarskimi in kulturnimi izdelki, a damo svoj prispevek«

Bog te blagoslovi, ljubljena Slovenija. Naj te blagoslavljajo tudi naša dejanja, naša ljubezen in zvestoba.

Na Mengorah pa je g. župnik Damijan  razmišljal tako: »Delo in skrb za zemeljsko domovino je ena od naših poslanstev in dolžnosti. Radi bi imeli boljšo domovino. Pa ne bo boljša, če ne bomo mi boljši, če ne bomo imeli pravega odnosa do nje. In ker nam je mar za našo zemeljsko domovino smo se danes zbrali na Mengorah, na tej pomembni lokaciji za našo Tolminsko s prošnjo naj Bog blagoslovi našo domovino.

Kristusova daritev je največ, kar nam je Bog dal v roke. Naše prošnje polagamo na oltar, da bi šlo vse v pravo smer«.

Sledil je blagoslov zastave, kar pomeni prošnja za blagoslov  domovine.

Nebeški Oče, poslal si nas v to lepo domovino, da bi izpolnili svoje poslanstvo in bili odprti za življenje. Vendar nas mnoge sile odvračajo od tega. Prevečkrat iščemo sebične koristi in pozabljamo na druge. Zato te prosimo za dar skesanosti in spreobrnjenja. Naj tvoj duh zaveje nad možmi in ženami, ki nas vodijo, da bodo delovali za pravičnost in razvoj domovine republike Slovenije. Nam pa pomagaj, da bomo odgovorni na svojem mestu, da se bomo kljub razlikam veselili drug drugega. Pomagaj nam podpirati mlade, biti blizu družinam in ostarelim ljudem. Nauči nas prisluhniti vsem, ki trpijo. Na priprošnjo nebeške Matere Marije se nas usmili. Molitev in post naj bosta naša zaveza s teboj. Prosimo te, podeli nam blagoslov za naše osebno in skupno življenje.

MOLIMO:

Bog naš Oče, od tebe so vse dobrine. Od tebe je vse, kar smo in kar imamo. Blagoslovi, prosim to zastavo in nas nauči, da bomo v tvojih darovih gledali tvojo neskončno ljubezen. Poglej nanjo. Naj nam vedno okrepi ljubezen do naše domovine republike Slovenije in utrdi ponos, da smo pošteni državljani v deželi blagoslova, pravičnosti in spoštovanja. Po Kristusu našem Gospodu. AMEN

Po sveti maši smo zapeli še litanije k naši nebeški Materi Mariji. G. župnik Damijan pa je z Najsvetejšim blagoslovil naše kraje in prosil  nebeškega Očeta, naj nas obvaruje naravnih in drugih nesreč.

Vesela in ponosna sem, da sem bila ob prazniku naše domovine na teh svetih krajih  Ob udeležbi pri sveti maši za domovino, blagoslovu slovenske zastave in petje himne sem se zavedala, da so mnogi naši  predniki sanjali o teh dogodkih, jaz pa jih danes živim.

prispevek je pripravila  Nadja Blažej

foto z Javorce: Zoran Kenda

Foto z Mengor: Nadja Blažej