Blagoslov obnovljene kapelice v Gabrjah

V soboto, 07.10.2017, na praznik Rožnovenske Matere Božje, je župnik g. Damijan Bajec blagoslovil obnovljeno kapelico v Gabrjah. Kapelica je bila zgrajena že kakšnih 30 let pred prvo svetovno vojno. Med prvo svetovno vojno je bila precej porušena, po vojni in kasneje pa večkrat obnovljena. Prvotno postavljena kapelica je bila posvečena Materi Božji z Detetom, v stranskih nišah pa so bile nameščene slike sv. Jožefa, sv. Urha in sv. Matije. Podobe svetnikov so  se tekom časa večkrat menjale, glavna podoba pa je bila ves čas podoba Matere Božje, od zadnje obnove odlitek Matere Božje z Detetom.

Ker je čas  napravil svoje, je kapelica znova klicala k obnovi. Marija, milosti polna je dogodke usmerila tako, da se je ponudila možnost poslikave glavne in stranskih niš s  podobami , ki jih je naslikala slikarka Maša Bersan Mašuk. Glavna podoba ohranja lik Matere Božje v sliki »Marija , ki razvezuje vozle«. Slika je kopija originala iz leta 1700 in se nahaja v Augsburgu blizu Munchna.  Prošnje k tej milostni podobi priporoča tudi sedanji papež Frančišek.

V stranski, zahodni niši je podoba sv. Jurija, pod katero je napis: » Za pomoč se bom obrnil k Bogu (Ps 54.17). V vzhodni niši je podoba sv. Frančiška Ksaverija, pod katero je napis: »Kako čudovito je tvoje ime(Ps 8.10). V južni niši je novo izdelani križ z Jezusom.

Kapelice so znamenja Božje navzočnosti, so blagoslov kraju in ljudem in vidni znak mnogih uslišanj. Po svoji zunanjosti so tudi odraz kulture nekega kraja in dediščine prednikov. Znamenja niso namenjena sama sebi, so spomin in opomin. Potrudimo se, da v njih odkrijemo pravo sporočilo.

Vir: -     Glasilo-tolminski verski list, št. 4/1978

       -     Juan-Ramon Celeiro – Marija, ki razvezuje vozle.      

Ivan Rutar

foto: Ivan Rutar