Slovesnost ob 478- letnici prikazanja Matere Božje in 300- letnici kronanja Milostne podobe na Sveti Gori

V soboto 24. junija zvečer, smo poromali na Sveto Goro, milostni kraj, kjer se je Urški Ferligoj prikazala Mati Marija in ji naročila »Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti.«

Danes na tem kraju stoji veličastna bazilika. Množice vernikov se s svojimi prošnjami in zahvalami zatekajo k Materi Cerkve, Kraljici Miru, Tolažnici žalostnih… kajti Mati sliši glas vpijočega, sliši glas izgubljenega, sliši glas vsakega človeka in zanj posreduje pri svojem Sinu.

Velika čast je doletela našo župnijo, da je sodelovala pri tako pomembnem dogodku. Vasi, soseske, družine, prijatelji, so se povezali med seboj, pri pletenju vencev. Spletli smo kar 800 metrov vencev, ki so jih v cerkvi obesile pridne roke naših moških župljanov.  Za okrasitev oltarja je poskrbela Babnik Zdenka ob pomoči Erike Lužnik in Darje Gabršček.

Prav tako so pred mašo pritrkovali naši pritrkovalci, zadolženi pa smo bili tudi za sodelovanje pri maši od branja do ministriranja.  Sveto daritev je ob navzočnosti duhovnikov, večinoma iz Primorske, daroval dr. Anton Stres.

Pevci pod vodstvom Igorja Rutarja so svojimi glasovi napolnili cerkev in počastili Mater Marijo. Vsakdo je k Mariji priromal s svojim namenom, vsem pa je bila skupna zahvala, ker kot dobra Mati vedno bedi nad nami.

Po sveti maši je sledila procesija z lučkami po samostanskem vrtu. Naši mladini pa je bila dodeljena čast, da so v procesiji nosili Milostno podobo, katere 300- letnico kronanja so slovesno obhajali naslednji dan.  Po sv. maši je sledila še celonočna molitev pred Najsvetejšim.

Hvaležni smo lahko Gospodu, da nas je poklical k sodelovanju. Velika zahvala tudi gospodu župniku Damijanu Bajcu, ki je poskrbel za vso organizacijo in sodelovanje. Naj mu Mati Marija povrne z milostnimi darovi in blagoslovi.

Katja Podobnik

foto: Nadja Blažej, Tatjana Melink in Florijan Podobnik