Velikonočna delavnica

Na cvetno nedeljo se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem, ko so ga množice pozdravljale z zelenjem in mu vzklikale:

»Hozana Davidovemu Sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana na višavah!« (Mt 21,9)

V soboto pred cvetno nedeljo nam je ga Danica Krivec v velikonočni delavnici povedala in pokazala zanimive stvari, za kar smo ji iskreno hvaležni.   

S seboj je imela že pripravljeno butarico za cvetno nedeljo, ki smo ji v naših krajih po starem rekli »kaštron«. To ime se je ohranilo še od takrat, ko so otroci zelo radi prišli na cvetno nedeljo k blagoslovu in s sabo prinesli še kaštrone svojih sosedov ter se z njimi porivali in tepli.

Glavna rastlina v njem so oljčne vejice, ki jim dodamo malo lovorja, nekaj vejic cvetočega drena (cvetnice) in par šib drgovite. Vse skupaj se v spodnjem delu poveže z vejami drgovite in kaštron je pripravljen za blagoslov. Nekateri možje še vedno to znajo in radi povežejo kaštrona na tak način ter ohranjajo tradicijo naših očetov.

Na svete večere uporabljamo blagoslovljeno oljko za blagoslov doma (prostorov in okolice, tudi hleva), pa tudi ob nevihtah in vselej, ko se z vero zatekamo v Božje varstvo. Blagoslovljeno oljko v hudih urah vržemo tudi na ogenj. Blagoslovljene šibe drgovite kmetje uporabljajo za živino, ko jo ženejo v planino. Za vsako vrsto živine svojo šibo. No, vsaj včasih je bilo tako.

Drugi del delavnice je bilo pisanje velikonočnih pirhov z voskom. Na kuhana jajca smo pričarali vzorčke, rožice, velikonočne motive. Orodje, s katerim se nanaša vosek, je peresnik ali poglca. To je posebna lesena palčka s kovinsko konico. Kar dobro nam je šlo od rok. Gospa Danica je pirhe pobarvala z rdečo barvo, da bi nas spominjalo na  kapljice Jezusove krvi. Risba na rdeči podlagi je ostala vidna in prav lepo izrazita, saj se vosek ne pobarva. Nazadnje smo pirhu dodali lesk s slanino.

Nadja nam je pripravila lepe košarice, kamor smo položili svoje izdelke.

Naslednje leto, tako upamo, se bo delavnice udeležilo več otrok in odraslih. Letos nas je bilo malo, a smo veseli, da je tudi to en kamenček v mozaiku dobrih del, ko vstopamo v veliki teden Jezusovega trpljenja in vstajenja.

Nada Leban

foto: Nadja Blažej