Sporočilo jaslic v župnijski cerkvi

Letošnje jaslice so pripravili  birmanci. Sami so nabrali mah, dali so ideje in pobude za postavitev jaslic in s pomočjo katehistinje Nadje Blažej tudi izdelali rekvizite, ki letošnje jaslice bogatijo. 

Na stranskem oltarju je predstavljen raj in kaj se je zgodilo s prvima človekoma, ker sta poslušala kačo - hudobnega duha. Predstavljena je tudi prva obljuba odrešenika, ki bo premagal hudiča. Besede Boga Kajnu: Glas krvi tvojega brata vpije z zemlje k meni.....so še kako aktualne tudi danes...

Hudobni duh je tudi danes zvit, ne kot kača, ampak vstopa v človeka tam, kjer je ranljiv in posledično povzroča trpljenje v svetu. Birmanci pa želijo biti Gospodove lučke v svetu, kar predstavljajo njihove roke. Želijo delati dobro, ter prinašati ljubezen in veselje v svet, tako kot mnogi dobri ljudje, ki jih poznamo.

Največja ljubezen pa je Gospodova luč, ki se je razodela v Božični noči in nam vsem prinesla upanje.

JASLIČNO SPOROČILO

Tukaj sem. Jaz sem tvoja luč, ki je zasijala. Luč, ki so jo napovedali že preroki. Luč, ki seže v globeli smrtne sence.

Poznam te. Vem, da si samo človek in nate neprestano preži hudi duh, ki je pretkan in zvit.

Že prvi človek je zlorabil moje zaupanje, mojo ljubezen in poslušal glas kače, ki je povzročila in še vedno povzroča trpljenje in sovraštvo v svetu.

Jaz pa sem tukaj, kot Dete prihajam k tebi in vsemu človeštvu. Četudi si se mi ti izneveril, jaz se ti nisem. Postal sem človek, kot si ti, da bi se ti približal, te razumel in ti postal enak. Odprl sem ti pot v moje kraljestvo, v prostor, kjer ni hudobije, ni trpljenja in bolečine, temveč veselje, radost in ljubezen.

Ni lahka pot do tam, vodi tudi skozi puščavo, skozi premagovanje skušnjav, skozi padce, stiske  in preizkušnje. Vendar je ta pot obsijana z mojo ljubeznijo in končnim veseljem.

Podaj mi roko, kajti moja je že segla do tebe.

birmanci

foto in objava prispevka: Katja Podobnik