Dan družin zgornjega Posočja

 V nedeljo, 25.9.2016, smo družine zgornjega Posočja praznovale v prijetnem ambientu na Pečinah na Šentviški Gori, kjer nas je že drugo leto zapored prijazno sprejel lastnik Aspaska.  Družine smo prosti popoldan izkoristile za medsebojno druženje in praznovanje, ki je po besedah papeža Frančiška dragoceno Božje darilo. Dan družin je nastal na pobudo duhovnikov dekanij Tolmin in Kobarid, ki so laikom zaupali izpeljavo programa. S svojim obiskom na Dnevu družin so prisotne počastili pater Marjan Čuk, g.Damijan Bajec, tolminski župnik in dekan, vikar g.Silvij Čibej, g.Marko Sabotič, tolminski kaplan, g.Franc Kavčič, župnik na Šentviški planoti, g.Danilo Kobal, župnik v Podbrdu ter duhovni pomočnik v župniji Bovec, g.Bogdan Vidmar.

Ob 12. uri se je praznovanje začelo s sveto mašo, ki jo je daroval pater g.Marjan Čuk. Sporočilo staršem o pozornosti do klicev otrok se je vseh udeležencev dotaknilo. »Otroci so naši učitelji«, smo večkrat lahko slišali med pridigo z utemeljeno razlago. Med sv. mašo je pel za to priložnost zbran otroški pevski zbor iz več župnij (Idrija pri Bači, Roče, Tolmin, Volče, Most na Soči) pod idejnim vodstvom Mojce Kokošin. Spremljava zboru v sestavi Nike Kokošin, Miha Mežnarja in Marka Baše je dala zboru polet.

Druženje in praznovanje se je nadaljevalo s kosilom v naravi – tradicionalno tolminsko friko, ki jo vsakič mojstrsko pripravita Danilo in Igor s svojima boljšima polovicama, ki jima stojita ob strani, da množica čakajočih lačnih kuharskim mojstrom ne povzroča prevelikega stresa. Za sladico so poskrbele družine iz župnij Idrija pri Bači in Roče.

Programski del srečanja je bil pester: v hudomušni igri o vlogi žensk nekoč in danes so nastopajoči Tadej Šavli-Čaž v vlogi Pepe Lapawe, Danilo v vlogi Juhance Tamajščewe in Janja ugotovili, da so miti o ženski drži v družbi preteklost in je ženska danes prisotna v vseh družbenih sferah in na vseh položajih. Kljub temu je njena pristna in nepogrešljiva vloga v družini »kaj dobrega speči in ljudi postreči«. S tem namenom sta cenjeni gostji Pepa Lapawa in Juhanca Tamajščewa spekli »puohan sjrk« in postregli sladoled, česar so se najbolj razveselili duhovni voditelji in otroci.

Sledilo je pričevanje zakonskega para Holzelenberg iz Planine pri Rakeku, ki kljub velikim preizkušnjam v življenju živita in delita mir – ravno tako kot je ustanoviteljica Gibanja fokolarov Chiara Lubich videla družine – kot graditeljice sveta miru. Otroci so med pričevanjem lahko ustvarjali na ročnih delavnicah pod vodstvom Urške K. Mavrar ali pa so se pomerili v športnih in družabnih igrah, ki so jih pripravili zakonski par iz župnij Idrija pri Bači in Roče.

Vsaka družina je na srečanju pripomogla k odlični izvedbi in dobremu počutju. Vesel nasmešek na obrazih obiskovalcev ob zaključku dneva je bil potrditev, da z Božjo pomočjo delamo dobro! 

Janja Hadalin

fotografije: Marko Sabotič