Spominska slovesnost ob stoletnici izgradnje cerkve Sv. Duha v Javorci

Ob 100 - letnici postavitve spominske cerkvice Svetega Duha v Javorci je bila v soboto 10. septembra 2016 spominska slovesnost s sveto mašo za vse graditelje cerkve in za vse padle v vojni. Po besedah v pridigi koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, ki je mašo daroval, »smo bili zbrani med vršaci na grebenu kakor na enem pomolu ali premcu ladje, lahko bi rekli na premcu ladje zgodovine. In smo zbrani, da bi tole našo barčico in mnoge druge barčice srečno pripeljali skozi razne čeri, ki so okoli nas.« Pri maši je s petjem sodeloval mešani pevski zbor župnij Tolmin in Kobarid.

Cerkvico je, po načrtih dunajskega arhitekta RemigiusaGeylinga in vodjem gradnje Geza Jablonszkya, v času od 1. marca do 1. novembra 1916, s prostovoljnim delom in prostovoljnimi prispevki, gradilo več kot tisoč pripadnikov 3. gorske avstro-ogrske brigade 15. korpusa. Posvetili so jo padlim prijateljem - soborcem z jasnim sporočilom o miru, saj je na zvoniku napis PAX (mir). 

V cerkvici so verniki že med vojno lahko našli uteho. Vrata niso bila nikomur zaprta, saj so se v njo zatekali vojaki različnih narodnosti in veroizpovedi, da bi lahko vsaj za trenutek pozabili na grozote vojne.

V pridigi je škof izpostavil, da vojaki med 1. svetovno vojno niso padli zaman, saj "vsaka žrtev  spreminja kletve v blagoslov. To vsi čutimo in to velja tudi za vsako žrtev, vpisano tu na Javorci."

Na slovesnosti so bili prisotni številni cerkveni in državni dostojanstveniki. Slavnostna govornika sta bila tolminski župan Uroš Brežan ter predsednik RS Borut Pahor.

Nataša Gabršček

foto: Katarina Rutar Ipavec