Obisk kipa Fatimske Marije Romarice v Tolminu

V soboto 16. julija, smo v naši cerkvi slovesno pričakali kip fatimske Matere Božje.

Eno uro pred njenim prihdom, so trije otroci odigrali srečanje z angelom miru, ki se je spomladi leta 1916 prikazal trem pastirčkom na Portugalskem: Luciji, Frančišku in Jacinti. Otroke je ta Božji poslanec povabil k molitvi in žrtvam v zadoščenje za grehe. Naročil jim je tudi, naj sprejmejo in vdano prenašajo trpljenje, ki jim ga bo Gospod poslal. Prikazovanja angela so pastirčke pripravila na Marijin prihod leta 1917.

Po igrici je sledila molitev rožnega venca in trenutek tišine pred vstopom kipa Fatimske Marije. Kot se za Marijo Romarico spodobi, so jo ob začetku slovesne svete maše, ki jo je vodil gospod župnik Damijan Bajec, prinesli v cerkev v procesiji. Ob koncu svete daritve se je množica vernikov s prižganimi svečkami napotila po parku in med procesijo prepevala litanije Matere Božje. Po končani procesiji, smo se kot župnija posvetili Marijinemu Brezmadežnemu srcu. 

V poznih večernih in nočnih urah je cerkev napolnjevala molitev, češčenje Matere Božje, petje Marijinih pesmi in tiho izrekanje posameznih prošenj in zahval. Čeprav so bile naše prošnje in zahvale različne, nas je vse skupaj povezovala skupna ljubezen do Matere Cerkve, ki je tudi tokrat, kot pred stotimi leti prišla z enakim sporočilom: molite, molite, molite... spreobrnite se, delajte žrtve za grešnike, pokorite se.

Marija nam polaga na srce, da je hudobni duh še vedno močno prisoten v svetu, da nas prepričuje, da Boga ne potrebujemo in nas želi od njega oddaljiti. Mi smo tisti, ki se odločamo po kateri poti bomo krenili. Mi smo tisti, ki se odločamo za dobro ali zlo in mi smo tisti, ki lahko svet okrog nas naredimo lepši. To pa od nas terja spremembe na sebi, žrtvice, čas za molitev in dobra dela. 

Naj nam Fatimska Mati na naši poti pomaga, da bomo kot ona zmogli besede in dejanja: "Zgodi se tvoja volja Gospod" in bomo lahko sprejeli tudi preizkušnje, ki nam jih Gospod nalaga. Nebeška Gospa pa naj nas ogrne s svojim plaščem ljubezni, topline in upanja, da se bomo ob njej čutili varne in ljubljene. 

Katja Podobnik

fotografije: Katja Podobnik in Bojan Mrak