Župnijski dan v Javorci

V nedeljo 15. maja, smo v Javorci, v spominski cerkvi sv. Duha obhajali slovesni praznik Binkošti. Sto let namreč mineva, ko so pridne roke gradile to cerkev v spomin na vse padle vojake v Soški fronti. Sveto mašo na čast Sv. Duhu je vodil župnik in dekan Damijan Bajec. Po maši je sledil še kulturni program, ki so ga pripravili tolminski cerkveni zbori: otroški, mladinski in odrasli. Druženje se je nadaljevalo v Srednici. Ob friki, pecivu, pijači, zvokih harmonike, animaciji za otroke, ki so jo pripravili skavti in skupnem druženju, je čas hitro mineval. 

Težko se je vživeti v miselnost in v srca vojakov, ki so dan za dnem odhajali na bojišča. Vodilo jih je eno samo prepričanje, da je vredno darovati svoje življenje za svoje naslednike, za boljši jutri, za mir in lepšo blaginjo. Niso se obremenjevali s svojo zunanjostjo, niso se obremenjevali s časom in stiskami, ki so jih pestile. Njihovo vodilo je bila vera, da je Gospod z njimi.  Njemu so pred obličje polagali svoje prošnje, mu zaupali in se predajali božji volji. Njihovo vodilo je bila tudi ljubezen, najprej drug do drugega ter do naroda. In vodilo jim je bilo upanje, da bodo izbojevali boljši, lepši svet, ki bo prežet z mirom, spoštovanjem in dostojanstvom.

Danes imamo ta svet, dano nam je živeti v miru, omogočeno nam je dostojanstvo, manjka pa nam tisto osnovno, manjka nam duha. Gospod župnik nas je v pridigi pozval, da se poglobimo vase in na dnu svojega srca odkrijemo skrito luč in moč, ki nas napolnjuje. Ta luč je Sveti Duh. Ta isti Duh je napolnjeval apostole, ta isti Duh je deloval v vojakih, ki so se borili, v tistih, ki so s kamnom in lesom gradili to cerkev in ta isti Duh prebiva tudi v nas. Njegovo delovanje pa opazijo le tisti, ki se mu v veri in ljubezni odprejo in znajo prisluhniti njegovim navdihom. Kdor vsak dan prosi za njegovo pomoč in razsvetljenje, skoraj otipljivo čuti njegovo bližino.

Pridi Sveti Duh, daj nam modrosti in umnosti v vsakdanjem življenju, daj nam moči, da bomo lahko premagovali stiske in  ovire na naši poti. Pomagaj nam spoznati kaj je prav, predvsem pa naša srca napolni z ognjem svoje ljubezni.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da smo lahko praznik tako lepo in slovesno počastili.

Katja Podobnik

fotografije: Marko Gabršček