MAŠA ZADUŠNICA ZA PADLE VOJAKE (ob 100- letnici postavitve cerkve Sv. Duha v JAVORCI ) 14. MAJ 2016

Mnoge je napoved slabega  vremena odvrnila od tega, da bi poromali v svetišče Svetega Duha. Vsi pa, ki smo se udeležili te slovesnosti, smo že med potjo doživljali prisotnost dobrega Boga: ni deževalo,celo prijetno toplo je bilo in oblaki so se umaknili, da smo videli modrino neba. Šele ob koncu slovesnosti je začelo deževati.

Polmrak, prižgane sveče, vonj kadila, molitev rožnega venca, so umirila naša srca in nas pripravila na obhajanje največje skrivnosti. Svete maše. Božje ljudstvo iz vseh župnij zgornjega Posočja, zbrano ob svojih duhovnikih pri Jezusovem žrtveniku v molitvi in daritvi za padle vojake. Na predvečer Binkoštnega praznika in ob 100-letnici postavitve tega svetišča.

V svojem razmišljanju se je glavni mašnik  g. Ivan Blažič, župnik v Kobaridu najprej dotaknil žalostnih zgodb družin, ki so bile v času vojne tako podobne. Izgnanstvo in vprašanje: "Se bomo še kdaj vrnili nazaj, bo takrat še stala domačija"? Odhod očetov in sinov na bojišča in zopet vprašanje: "Se še vrnemo domov"?

Povedal je tudi, da se je Soška fronta napovedala prav na  večer pred Binkoštnim praznikom.

Prebral je posvetilo vsem padlim vojakom, ki je napisano na steni nad glavnim oltarjem:

O nepozabni junaki Slemena, Mrzlega vrha in Vodil vrha, ki jih ti zidovi skrivajo in ohranjajo žive. Večni mir in občudujoča hvaležnost prihodnjih rodov vas bodo poplačali za pogum in zvestobo, ki ste ju dokazali v hudih bojih in ki ste ju zapečatili s hrabro smrtjo.

Naša naloga ni samo spomin na padle vojake in hvaležnost  za to kar so storili, da so s svojo  smrtjo prispevala k ohranitvi zahodne meje ampak da izpolnimo nalogo, ki jo oni niso mogli izpolniti: O moj Bog, dopusti mi, da bom tvoj glasnik miru.

Smo res glasniki miru, ki je sad Svetega Duha? Nosimo v sebi druge Njegove sadove:

Ljubezen, veselje, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, dobrohotnost, krotkost, zvestobo, skromnost, zdržnost, čistost?

Ali živimo Binkošti v vsakdanjem življenju, predvsem v svojih družinah ali pa sodelujemo pri graditvi babilonskega stolpa?

Nadja Blažej